NYHETER

EN EXEPTIONELL MUSIKALISK UPPLEVELSE

Jag var på konsert igår och när huvudpersonen, sångerskan Elisabeth Melander skred in på scen i sin fotsida vita kavaj, vita byxor, svarta, blanka stövletter och svarta blus med fransar var det med en stjärnas självklarhet. Hon ställde sig i mitten av scenen med en naturlig karisma och omfamnade med sin person publiken, musikerna och livet. 

Notes from within. Så heter det nya albumet som konserten tillägnades. Toner, tankar och känslor som efter drygt två år av pandemi och påtvingad musikalisk återhållsamhet samlats inombords hos en kreativ person med en röst som längtat efter att få sjunga ut. Äntligen kom så releasen med sin förlösning. Det var som om varje notering i kompositionerna tog en runda i varje kroppscell för att stämma av rätt vibration och rytm innan den tog sig ton och förverkligades i hörbar musik. Vilken njutning!

Ordet själfullhet återkommer när det skrivs om sångerskan Elisabeth Melander. Känslighet, ett annat. Sensualitet, ett tredje. Jag vill lägga till ett fjärde – en stor portion kärlek. I det varma famntaget rymdes Martin Berggren trio, Bergdalakvartetten och fyra förträffliga gästsolister – Anders Bergcrantz på trumpet, Anders Hagberg på flöjt och sax, Inge Pettersson Lindbäck på sax och mästergitarristen Anders ”Chico” Lindvall. Alla musiker är av högsta klass och specialinbjudna av Ellisabeth Melander. Här rådde total balans i ljudbilden. Ingen dominerade den andre. Det var längesedan jag hörde ett så pass finkänsligt mästerligt samspel i en helhet som inte saknade något. Varken nyans eller distinktion. Här slarvades inte ett andetag genom instrumentet bort. Inte en frasering avslutades utan koncentration. Allt var välformulerat ut i minsta nanopartikelrörelse.

Elisabeth Melander presenterade låtarna med en personlig historia och bakgrundsförklaring som gav oss lyssnare en extra dimension till kompositionerna. Hennes nära vän, den eminente jazzpianisten Lars Jansson är en av låtskrivarna.  Elisabeth Melander själv är en. En modifierad jazzversion i finstämd tolkning av Stevie Wonders I Wish och en annan 70 -tals låt av David Gates från rockbandet Bread framfördes. Likaså fick en före detta sångelev till Elisabeth Melander – Theo Mattiasson (kanske jag stavat hans namn fel) en av sina texter tonsatta av sin sångpedagog.

För mig var konserten en exceptionell musikalisk upplevelse. Biljetten var värd varenda krona. Stundtals blev jagrörd av den höga premiärstämningen som genomsyrade atmosfären i den klassiska Palladiumlokalen med de guldfärgade och trätäckta väggarna och kristallkronorna i taket. Det var vackert. Mycket vackert.

En eloge även till ljudteknikern och ett stort tack för det genomförda uppträdandet, alla inblandade. (Agneta Geijer)

NYTT ALBUM OCH RELEASEKONSERT

Här på mitt album ”Notes from Within” som består av 13 spår, finns sex av mina egna kompositioner, fyra av pianisten Lars Jansson plus tre utvalda ”oldies”. 

Under planeringen av albumet skickade Lars Jansson mig några av hans kompositioner, vilken ära …! Ett par av dessa har jag här skrivit text till och en valde jag att sjunga utan ord. Lars fantastiska kompositioner gav naturligtvis albumet ytterligare en dimension tillsammans med jazztrion, stråkkvartett och fyra gästsolister. 

Pianisten Martin Berggren och jag har under ett antal år musicerat tillsammans i olika konsertprogram och sammanhang, vilket gav mig idén om ett samarbete med hans fina jazztrio, som inkluderar David Andersson, bas och Andreas Baw, trummor. Martin har också till detta album bidragit med vackra stråkarrangemang till den underbara Bergdala stråkkvartetten.

Min tanke med de olika låtarna har från allra första början varit att inkludera några av mina favoritmusiker att gästspela, som också är några av Sveriges mest hyllade jazzmusiker … Anders Bergcrantz – trumpet, Anders ”Chico” Lindvall – gitarr, Anders Hagberg – sax/flöjt och Inge Petersson-Lindbäck, sax.

”Notes from Within” … tankar och toner från mitt hjärta.💜

Elisabeth